От Фейсбук профила на д-р  Илко Семерджиев Планът Сербезова е

...
От Фейсбук профила на д-р  Илко Семерджиев Планът Сербезова е
Коментари Харесай

Д-р Илко Семерджиев: Планът Сербезова е еманация на некомпетентността и популизма

От Facebook профила на доктор  Илко Семерджиев

Планът " Сербезова " е еманация на некомпетентността, популизма и на злокобна измама!

Снощи бе разгласен новия противоепидемичен проект за справяне с Омикрон-вълната, който на пръв взор наподобява по-плашещ с некомпетентността и неадекватността си от всичко забелязано до в този момент.

Моят коментар към този момент се концентрира върху обществено оповестения от министър Асена Сербезова (бивша Стоименова) нов противоепидемичен проект, който ще назовавам „ План Сербезова “, въпреки че при презентацията му в допълнение бяха въвлечени премиера Петков и министър Денков – разбирам, че от тях не може да се изисква характерната подготвеност, само че за Сербезова тя е безусловно наложителна.

В „ Плана Сербезова ” като най-съществен фактор бяха изведени броя и запълването на интензивните кревати, тъй че от през днешния ден нататък противоепидемичните ограничения ще бъдат функционалност на този индикатор.

Ето за какво би трябвало да се прегледат настоящите характерности на здравната система свързани с болничния потенциал (такива каквито самата Сербезова ги вижда), а точно:

- по думите на министър Сербезова към 12 януари в България са разкрити 7 835 кревати за пациенти с неусложнена форма на коронавирусна зараза, от които заети са 4 460, а свободни - 3 375;

- разкритите интензивни кревати са 916, от които заети са 584 кревати, а свободни - 332. Тя прецизира, че съгласно нея оптималния брой интензивни кревати, които могат да бъдат разкрити при съществуващите благоприятни условия на системата са 1 268, от които детски са 62.

В проекта бяха изброени 4 равнища при достигането на които ще се вземат някакви ограничения, както следва:

- Ниво 1 е при постигане на 50% от потенциала - сега София е достигнала близо 40% (а не към 70%, както се предполагаше по досегашните критерии), тъй като процентът се пресмята върху хипотезирания от Сербезова оптимален вероятен брой интензивни кревати. В София вирусът към този момент се вихри и обстановката е много притеснителна. Например през днешния ден имаме общо 7 034 новозаразени, от които в София град са 2 255 (+589 спрямо вчера). И сега има случаи на дефицит тук-там в лечебните заведения. На равнище 1 не се планува въвеждане на ограничения. Не се приказва и за стягане на контрола;

- Ниво 2 е при постигане на над 60% от потенциала – и при него ограничения не се плануват, всичко остава отворено...вкл. бизнеса каквото и да включва той... нощни заведения, заведения и прочие

И в този момент малко хипотетични начални калкулации върху цитираните предусловия и последните две равнища, когато някакви ограничения ще се взимат, само че въпросът е на каква цена:

- Ниво 3 – при над 70% запълненост на " 1 268-те " интензивни кревати в задачата се пита какъв брой души ще заболеят от Ковид-19? При 71% заети кревати това са 887 души. При тях смъртността е над 60% т.е. ще починат най-малко 532 индивида т.е. чак тогава ще се вземат първите ограничения: „ - обществените обекти ще работят с до 50% от потенциала си дружно с условието за „ Зелен документ “. Учениците до 4 клас остават в учебно заведение, тези от 5 до 12 клас стартират да се редуват по една седмица в клас и онлайн “;

- Ниво 4 – при над 80% запълненост на " 1 268-те " интензивни кревати при 81% заети кревати - 1027 души, от тях ще починат най-малко 616 индивида т.е. чак тогава ще се вземат вторите ограничения: „ - ще работят единствено магазините и центровете за обслужване от първа нужда (магазини за хранителни артикули, аптеките, офисите на застрахователите и мобилните оператори и др). Учениците минават онлайн, детските градини остават отворени “. Щели да работят магазините за хранителни артикули – фантазии! Тогава няма да има живи хора, които да не са заболели, под карантина или на заравяне. Но детските градини ще продължат да работят, евентуално тъй като доста от децата няма да има кой различен да ги гледа.

На процедура, в никакъв случай няма да стигнем 71% заети кревати от сякаш наличните 1 268. Интензивните кревати са достигали най-много 880 при държавното управление на Борисов и 813 при служебното държавно управление. Най-вероятно в този момент ще са даже по-малко от 800 тъй като медицинския личен състав, както се вижда, към този момент е изпепелен, боледува, умира или напуща. Така че, на процедура никакви ограничения няма да се вземат, тъй като ще си седим на 69-70% запълнени кревати до безспир. Само смъртността, изчислена нагоре е обезпечена за реализиране при подобен проект.

Това е единствено началния обзор на дейностите по аршин " интензивни кревати ", пренебрегващ " болестност и смъртност " и при практическото неявяване на ограничения до 3-то и 4-то равнище. С една дума - методът на този проект е безчовечен, като се изключи че е незапознат.

Целта на един подобен проект би трябвало да бъде преди всичко да се защищават здравите, с цел да не се позволяват доста болни и по този начин да се понижат хоспитализациите и надлежно броя на постъпилите в интензивни отделения. А властта, става известно, ще взема първите ограничения за понижаване на разпространяването на заболяването едвам откакто интензивните отделения се препълнят и огромна част от хората в тях са обречени на гибел – това значи когато всички към този момент са се заразили. Вероятно новите ръководещи се надяват, че Омикрон се кара по-леко, което е ненапълно правилно за хората с две дози и правилно за тези с бустер доза, само че за останалите, които са повече нещата не стоят по този метод. Сербезова очевидно не преценява, че интензивните отделения ще се изпълнят при над 3 милиона податливо население за приблизително и вероятно тежко боледуване. При това равнище на ниска имунизация и застаряващ профил на нацията Омикрон сигурно у нас ще е по-тежък. Затова предлага подобен безразсъден проект с концепцията, че ще угоди на премиера и на бизнеса и няма да им се наложи през времето на 5-тата вълна да вземат рестриктивни политически ограничения. Е, ще ги вземе вирусът!

В допълнение:

- намаляването на карантината (много спорен въпрос) значи връщане в работна среда на неизлекувани изцяло хора (възможни заразоносители), които евентуално ще се нуждаят от спомагателни прегледи, проучвания и медикаменти, само че към този момент в претрупана система от дейни случаи и претрупани лекари;

- не се подчертава за прекосяване към по-висок клас предпазващи маски;

- не се прави акция за предпазващите ограничения и за ваксинация;

- не се приказва за подсилване на потенциала на РЗИ (бройката на карантинираните е непроменена към този момент трети месец);

- не се възнамерява подсилване на потенциала на здравната система;

- още веднъж се появиха лекарствени дефицити, само че не виждаме ограничения за превъзмогването им;

- не се приказва за това по какъв начин ще се обезпечи спазването на ограниченията и действителния надзор, които все още са на практика покрай нулата даже в Министерски съвет, Народно събрание и КСНС, да не приказваме при всеобщите прояви.

Извод:

Пандемията в България няма да бъде ръководена самодейно, няма даже да се реагира постфактум, както до момента (професионално или най-вече непрофесионално в управнически и медицински аспект). Предстои да забележим приспособяване на „ ограничения “ с оглед политическите страхове и псевдо-икономическото ласкателство на един неопитен за задачата здравен министър. Животът и здравето отстъпват на назад във времето, напред излизат некомпетентността, популизма и демагогията.

Толкова на „ първо четене “. Ще забележим дали ще се съобразят и нещо ще трансформират, въпреки, че към този момент не виждам кой има желанието, компетентността и смелостта да го направи.  

 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР